top of page
logo_header_2.png

PARADONTALE ZORG

Gingivitis (tandvleesontsteking)

Gingivitis is een veel voorkomende vorm van tandvleesontsteking. Het wordt meestal veroorzaakt door de opeenhoping van tandplak op de tanden en tandvleesrand. Tandplak is een kleverige film van bacteriën die zich vormt op tanden wanneer suikers en zetmeel in voedsel interageren met bacteriën in de mond. 

Wanneer tandplak niet wordt verwijderd door regelmatig te poetsen en te flossen, kan dit het tandvlees irriteren en ervoor zorgen dat het rood, gezwollen en bloedend wordt. Dit is de eerste fase van tandvleesontsteking, bekend als gingivitis.

Indien onbehandeld, kan gingivitis zich ontwikkelen tot een ernstiger vorm van tandvleesaandoening, parodontitis genaamd, die kan leiden tot tandverlies en andere mondgezondheidsproblemen. Gingivitis is echter meestal omkeerbaar met goede gewoonten voor mondhygiëne, waaronder regelmatig poetsen en flossen, en routinematige tandheelkundige controles en reinigingen.

Parodontitis

Parodontitis is een geavanceerdere vorm van tandvleesontsteking die optreedt wanneer de gingivitis (ontsteking van het tandvlees) onbehandeld blijft of niet goed wordt behandeld. Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar de ondersteunende structuren van de tanden, inclusief het bot en de ligamenten die de tanden op hun plaats houden.

Parodontitis wordt meestal veroorzaakt door de opeenhoping van tandplak en tandsteen op de tanden en onder de tandvleesrand, wat een immuunrespons veroorzaakt die het tandvlees en de botten aantast. Hierdoor kan het tandvlees van de tanden wegtrekken, waardoor er holtes tussen de tanden en het tandvlees ontstaan die geïnfecteerd raken met bacteriën.

Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden deze pockets dieper en kunnen de bacteriën het bot en bindweefsel vernietigen dat de tanden op hun plaats houden. Hierdoor kunnen de tanden los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen of getrokken moeten worden.

Andere symptomen van parodontitis zijn bloedend tandvlees, slechte adem, terugtrekkend tandvlees en een verandering in de manier waarop tanden in elkaar passen bij bijten of kauwen.

Parodontitis kan worden behandeld met professionele gebitsreinigingen en procedures om de opbouw van tandplak en tandsteen te verwijderen, evenals antibiotica of andere medicijnen om de infectie te beheersen. In meer gevorderde gevallen kan een operatie nodig zijn om beschadigd bot en weefsel te herstellen of te regenereren. De beste manier om parodontitis te voorkomen, is echter door goede gewoonten op het gebied van mondhygiëne te oefenen, waaronder regelmatig poetsen, flossen en tandheelkundige controles.

© 2023 R. de Vlieger Mondhygienst. Created by Ardus systems Papendrecht

bottom of page